Vecka 23

Bebis:

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.


Mamman:

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


Egna tankar:

Nu njuter man verkligen av att vara gravid. Man känner hur bebisen rör sig, vänder på sig, hickar och sparkar. Vår lillkille rör sig väldigt mycket vilket är positivt för då vet man att han lever och det är en underbar känsla att få känna honom. Jag tycker att tiden springer iväg känns som att jag nyss var i vecka 9 och är redan nu i vecka 23. Snart är det ju december och då är du ute hos oss ♥ ♥ ♥ Vi undrar hur du kommer se ut, vem kommer du vara mest lik? Vi längtar så efter dig och älskar dig ♥ ♥ ♥ Det är helt sjukt att man kan älska någon så mycket som man inte har fått träffa än. Det här är det bästa som har hänt oss ♥ ♥ ♥



Våran lilla familj :)



Hittade hit till din blogg bara sådär :) Fin blogg. Ser att ni väntar tillökning, grattis. Själv fick jag en liten dotter som heter Tove den 25 maj, så det är fullt upp nu :D

2010-08-10 // 15:47:56
» Emma

Ni är så fina ihop. Och din mage är jätte fin! Ska bli kul att se lillen:) Saknar dig gumman!

Puss <3

2010-08-10 // 16:46:49

Ja visst går tiden fort!

Känns som man själv precis fått sitt + och nu har vi bara 9v kvar.....



Man längtar så sjukt mycket!

kram

2010-08-12 // 23:19:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback