Tisdag!!

Jaha då var det tisdag, har igentligen inget att skriva om haha! Det är så segt att gå hemma och vänta på att få jobba, gillar inte kvälls veckorna. Tänkte snart gå ut och gå en liten liten runda för igentligen får jag inte gå så mycket i onödan men jag behöver posta några brev och sen kolla om det finns lysrör på affären då lampan på toan inte funkar så vi har kört på gamla tider och tänt ljus där inne på kvällarna, haha!

Igår så var min "bror" Adde över här en stund innan hans träning, vilket var trevligt och oväntat :P hehe!
Passade på att rensa i kistan med alla våra smycken, lådan med våra vantar och mössor osv. Vad mycket skit man har som man inte använder. Det tar aldrig slut :P Nu är det bara att rensa bland köksskåpen sen är vi klara med rensandet här uppe. Och i helgen som kommer ska vi ta tag i förådet och det kommer att ta tid men vi får köra hela dagarna där så vi blir klara i helgen så man kan försöka att komma till tippen och kasta allt som ska kastas nästa vecka då man jobbar dag.

Nu ska jag klä på mig och sen börja gå så man hinner med att äta lite lunch innan jobbet.

Måndag !!

Då var det en ny vecka vilket innebär jobb och en ny graviditets vecka :) Denna vecka jobbar jag kväll men blir ju inte så sena kvällar för mig då jag jobbar halvtid och slutar redan 18.40. då kommer man hem samtidigt som Älskling så då blir det fixa mat sen har man hela kvällen och kan se alla bra program som börjar på tv :) Hehe!

Ikväll ska jag fortsätta att rensa här hemma, ska gå igenom våra korgar i hallen och slänga alla halsdukar och vantar och sånt som inte används och sen gå igenom våran kista med smycken.

Nu ska jag fixa mig och sen äta lunch så man slipper göra det i sista sekund sen. Hörs kanske ikväll!!

Vecka 26

 

Bebis:

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.



Mamman:

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

Fakta: blimamma.se


Sollentuna Centrum

God kväll!

Då har vi spenderat i princip hela söndagen i Sollentuna Centrum med M:s föräldrar. Vi åt först lunch sen kikade vi runt lite i affärer, det finns så mycket fint :) Noel fick jätte fina kläder av sin farmor och farfar, visst är dom fina?




Han fick även en skylt i silver som det står Prins som ska sitta ovanför hans säng, visar er sen när vi satt upp den :) Dom kom även med en påse från Noel´s faster som hade varit och shoppat till honom. Det finns verkligen så mycket fint till barn. Detta fick han av faster:



Noel kommer bli så bortskämd om det ska fortsätta i den här stilen :) Haha!!

När vi kom hem så har vi bara tagit det lungt, vi båda har tagit ett långt varmt bad och nu blir det snart att se film och slappa i sängen. Jag ska tydligen få massage för att jag har så ont efter allt gående idag, min Älskling är så snäll :)

Vi hörs imorgon, God Natt!!

Söndag !!

God morgon!

Idag blir det att åka till Sollentuna för en lunch med "Noel"s farmor, farfar och faster :) Sen ska vi även titta lite i affärerna. Båda vi är redan klara och har ätit frukost och vi ska inte åka förens vid halv tolv tåget och det brukar inte hända, eller iaf inte att jag är klar :P Det brukar vara precis innan vi ska iväg.

När vi kommer hem så blir det att packa lite till. Tänkte packa ner köksaker som man inte använder dagligen sen finns det inte så mycket mer att packa ner förens man vet exakt dag som vi ska flytta för man vill ju att det fortfarande ska kännas som att man bor här och inte bara en massa massa kartonger. Kanske börjar med att gå igenom lite i källaren och sortera så man kan åka till tippen sen med allt som vi inte ska ha.

Vi hörs när vi kommit hem igen!

Magbild v.25




Det är ingen liten kula man går runt och bär på :-) Haha!! Undra hur stor han är, känns som att han är skit stor :-)


Proppmätt

God kväll!

Shit så proppmätt jag är. Idag lyxade vi till det och åt fläskytterfile, potatisgratäng, grönpepparsås och massa brocoli :) Blev kanon gott! Och snart ska vi plocka fram kvällens godsaker som består av honungsmelon, grönsaker, chips och dipp! Idag är det premiär av Dansfeber undra om det är bra, ska ni se det? Jag längtar tills Idol drar igång igen :) Sen börjar det ju även andra bra program som Ullared, Ensam mamma söker m.m.

Dansfeber brittiska versionen 166 Foto: Freemantle Media
Bild lånad från tv4.se

Idag blev det som sagt stan med tjejerna, vilket alltid är lika trevligt :) Jag kan inte säga det för mycket jag ÄLSKAR mina vänner och jag är så lycklig att jag funnit dom :) När jag kom hem så har vi inte gjort så mycket eller vi har packat en del och rensat bland toasakerna. Imorgon ska vi packa ner massa kökssaker som inte vi använder. Skönt att man börjar komma igång med packandet så man ser en början :)

Nu ska vi ta kort på min mage som har vuxit så håll utskick så lägger jag upp en bild lite senare !!


Titta vad jag hittade :)

Sist jag var på stan såg jag skit coola "tränings" dress till "Noel". Var tvungen att fota för att visa Älskling, jag vill bara ha dom, hihi. Visst är dom fina, kommer från stadium :)


En vit/blå Adidas dress :)


En ljusblå/svart Puma dress :)


Visst skulle han bli tuff i dom? Men tyvärr har jag köp stopp till honom då han har alldelles förmycket kläder :P Haha och han har inte ens kommit än :) Men så är det när han har så snälla kusiner (eller rättare sagt moster) som ger deras kläder som dom vuxit ur!


Fredag

Äntligen fredag :) Gud så skönt med helg, slutade redan tio idag så när jag kom hem åt jag tidig lunch sen sov jag den tiden jag förlorade inatt. Sover ju som sagt som en kratta nu när ryggen värker så j*vligt så då får man passa på att vila när man kan så man kan vara en människa :) Har även hunnit med att börja rensa bland mina käder. Har bara försej gått igenom mina linnen och t-shirtar men jag kastade allt som var urtvättat, slitet vilket känns skönt. Kastade även en massa som jag inte använt så mycket och kommer inte att göra. Efter maten ska jag nog fortsätta om jag orkar just nu är min rygg helt slut. Kanske blir att se film och bara ta det lugnt i soffan med Älskling, ska nog köpa hem godis de e ju trots allt fredag :)

Imorgon ska jag träffa dom bästa för en dejt på stan. Det ser jag fram emot :) Jag älskar verkligen mina underbara vänner. Ser fram emot nästa sommar då vi ska göra en massa "familje" aktiviteter då vi alla har barn :)

Ska även börja packa en del imorgon av det som vi inte använder så man får se en början på våran flytt, hehe!
Måste förbi en färgaffär snart och se vilken mörkgrå färg vi ska ha till fondväggen i båda sovrummerna :)

 

Lyckos min Mamma och Ubbe som har det gott i Grekland, jag vill oxå :) Och snart åker min Syster med familj till Thailand, ni ska bara veta hur avis jag är. HAHA !! :)


26 Augusti 2010

God kväll!!

Urs gillar inte den stress jag känner nu. Känns som jag har ett stort berg av saker som jag bara MÅSTE hinna göra fram tills bebis kommer. Jag vill att allt ska vara så perfekt för honom när han väl är ute. Jag ligger vaken i ett par timmar innan jag kan sova för jag planerar och planerar över hur vi ska hinna med allt. Sen ska vi ha råd och köpa allt som måste inhandlas, tänk om vi kunde vinna på lotto så man bara kunde åka och köpa allt på en dag så hade det inte varit så stressigt :P Men så är inte livet, tyvärr inte för oss iaf. Här växer inte pengarna på träd direkt. Och nu när jag gått ner till halvtid pga min foglossning så förlorar vi lite pengar på det. Men vi har diskuterat att det är det värt för vi vill inte skada min kropp eller fostret. Har ju oxå haft problem med sammandragningar och tryck över magen när jag jobbade.

Lista på vad som ska göras:

Inhandlas:
- Vagnen (plus liggdelen)
- Bilbarnstol
- Madrass och sängkläder till spjällsängen
- Skötbord
- Ny säng till oss


Att göra:
- Packa och sortera
- Flytta alla möbler till nya lägenheten
- Måla om i hall, kök, sovrum och barnrum
- Inreda så det ser ut som ett hem
- Tvätta alla barnkläder
- Hinna vila inför förlossningen


Sen finns det massa mer som ska göras men det kan jag göra vart eftersom "Noel" kommit ut!
Kan ju iaf säga att vi har att göra den närmsta tiden. Hoppas vi får flytta in tidigare så blir det inte lika stressigt! 1:a oktober är det sagt men dom sa att dom kanske kunde flytta tidigare som jag hoppas på två veckor tidigare.

Dagen som varit så har jag jobbat, sen åkte jag hem direkt och åt lunch sen somnade jag på soffan. Efter det så tog jag ett låångt varmt bad vilket var så skönt för kroppen. Passade även på att göra en ansiktsmask, peela kroppen sen smörjde in hela kroppen så nu är jag som en ny människa :)

Just nu så känner man verkligen hur "Noel" rör på sig i magen, det är helt underbart. Men ibland kan det göra ont, kan kännas som håll som sen släpper efter en liten stund. Det är väl han som sparkar på något då?

Nu ska jag slöa på soffan och få lite massage av min Älskling sen blir det tidigt i säng. Ska lägga vete kudden på svanken vilket var rätt skönt. Smärtan jag har blir inte lika starkt då så man får det lättare att somna.

Nu ska jag sluta skriva, blev ett inlägg om lite allt möjligt :) Vi hörs när vi hörs, XoXo






24 Augusti 2010

I helgen så var vi som sagt i Stavsjö vilket var super trevligt! Över förväntan faktist. Vi var mycket där som barn och vi räknade ut att det var 18år sen sist vi var där. Allt var sig likt, vi tyckte allt var så stort när vi var där som barn vilket det inte var nu :P Dagen bestod av först fika, 5-kamp, bad för dom som ville, middag och sen satt vi bara och pratade en massa skit :) Lite bilder från dagen/kvällen:

 

Igår var jag hos en sjukgymnast som kom fram till att jag har foglossning fast mitt onda sitter mer i bäckenet så nu ska jag undvika att gå så mycket, stå under en längre tid. Hon gav mig övningar som jag ska göra och sen ett bälte som ska göra det lättare för mig att gå. När jag gick därifrån hade jag så ont så jag trodde jag skulle gå av på mitten efter hennes tryckande och bökande. Imorgon fick jag en tid till en läkare på min mödravård så vi ska gå igenom sjuksköterskans papper och sen komma fram till hur vi ska göra. Skönt att veta är iaf att efter förlossningen så försvinner foglossningen så förhoppningsvis är kvitt från denna smärta om 15 veckor :)

 

Idag har jag försökt städa lite vilket inte är det lättaste men nu är det som gott som klart. Bara dammsugning och tömma kattlådan vilket M får göra när han kommer hem. Sen ta hand om tvätten! Tänkte börja med maten nu, är svin hungrig kan inte vänta längre på M så han får värma maten istället :P


Vecka 25




Bebis:

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.


Mamman:

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.



Fakta: blimamma.se


19:e Augusti 2010

God kväll!!

Shit vad jag är hungrig men snart blir det middag, det är nackdelen med Mickes jobb det är att han är hemma efter halv sju så det blir alltid så sen middag. En annan är hungrig vid fyra men får då ta en smörgås och vänta på min andra halva. Inte så kul att äta själv.

På måndag ska jag till en sjukgymnast för att kolla varför jag har så ont i rygg, höft osv. Dom tror det är foglossning och jag kan lova er att det är inte skönt! Så nu har jag fått ett råd att vila, vila och vila tills dom vet. Har ju även haft massa sammandragningar och ont i magen, dom trodde de hade med stress att göra så nu får man lyssna på dom och ta det lungt. Lilla "Noel" går ju först, han är det viktigaste vi har!

Imorgon ska jag äntligen få träffa mina tjejer igen :) Blir en dejt på stan med Linda och Tindra, Bella, Mindy och lilla Colin :) Sen ska jag även hem till min pappa och sova där för på lördag ska vi till Stavsjö på släktträff. Micke åker med min syster på lördagen. Kommer bli skoj att träffa alla igen :)

Nu ska jag se sommar med Ernst, XoXo

Converse

Dom har skorna är så coola och dom ska jag självklart skaffa till lilla Noel :)



Coola va?


18 Augusti 2010

God morgon!!

Jag är helt slut, min kropp har ingen ork kvar känns det som. Tog en extra lång sovmorgon idag :) Det var jag värd, hehe! Min rygg värker som fan, höfterna låser sig känns det som och benen domnar bort ibland. Igår så hade jag sammandragningar typ hela kvällen, var riktigt tufft igår men jag får stå ut i några veckor till. Ville få tag på Bm idag och få lite råd om vad man ska göra för att undvika att få så ont men hon hade semester och i receptionen hade dom stängt sin telefontid så jag får prova imorgon igen.

Denna vecka jobbar jag kväll, skönt med sovmorgon men annars gillar jag inte kvällsveckorna. Man gör inget under den här veckan, bara jobbar. Men på fredag blir det en frukost på stan med Linda och kanske Bella, Mindy och lilla Collin. När jag väl är på stan så ska jag leta efter en bh som inte sitter så hårt för brösten har ju inte direkt blivit mindre, haha!!

Borde inte nya Ikea katalogen komma snart? Det är så roligt att titta i den :)

Ne nu ska jag slöa lite på soffan innan de e dags att fixa sig och åka till jobbet!

V.24




Bebis:

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.


Mamman:

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.

Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.



Bild från google.se


Grattis Bella och Anders !!

Som idag fick sin underbara son :) Han är verkligen jätte fin, det har ni gjort bra ;)
Stort grattis igen till er båda. Längtar tills man får träffa er ♥

Mindy du kommer bli världens bästa stora syster :)


Bild lånad från bellas blogg :)


Vecka 23

Bebis:

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.


Mamman:

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


Egna tankar:

Nu njuter man verkligen av att vara gravid. Man känner hur bebisen rör sig, vänder på sig, hickar och sparkar. Vår lillkille rör sig väldigt mycket vilket är positivt för då vet man att han lever och det är en underbar känsla att få känna honom. Jag tycker att tiden springer iväg känns som att jag nyss var i vecka 9 och är redan nu i vecka 23. Snart är det ju december och då är du ute hos oss ♥ ♥ ♥ Vi undrar hur du kommer se ut, vem kommer du vara mest lik? Vi längtar så efter dig och älskar dig ♥ ♥ ♥ Det är helt sjukt att man kan älska någon så mycket som man inte har fått träffa än. Det här är det bästa som har hänt oss ♥ ♥ ♥



Våran lilla familj :)


Vill ha :)

Jag har redan hittat snygga höst och vinter skor. Ett par varma skor, ett par coola skor och ett par stövlar :)

Warm lined midcut boot

Dom här kan man även vika upp så dom blir högre kommer bli snyggt till tights och dom verkar verkligen varma. Påminner och mina converse skor som jag lever i fast mycket mycket varmare. Kostar 399kr och är i från Dinsko.



Midcut boot

Dom har kommer vara as snyggt till tigths/jeans och en rutig skjorta :) Lite rockiga och det gillar vi, hehe!
Priset är 399kr och är i från Dinsko.





Dom här passar till det mesta :) Finns på skopunkten för 499kr.

Har ni redan hittat era höst/vinterskor?


Semestern snart slut !!

Jaha då var det sista kvällen innan allvaret börjar igen. Imorgon blir det att gå upp 05.00 för att åka och jobba, snacka om att ångesten är här :P Kommer bli skoj och träffa alla goa arbetskamrater och komma in i vardagen men om några dagar så känns det som om man inte haft någon semester och man längtar till nästa, men tur att jag inte behöver vänta allt förlänge för sen blir jag mamma ledig :) Dagarna räknas nu ner, hehe!!

                                 --------------------------------------------------------------------

I torsdag så var jag, Micke, Mamma, Ubbe och syster med familj på Parken Zoo. Vi hade tur med vädret och vi fick en riktig mysig dag :) Tråkigt att dom inte hade Fantomen landet kvar för det var det man minns från när man var liten, men många djur hade dom och dom flesta var framme så man kunde få se. Nästa år får det blir Kolmården och se delfiner, hehe!



 


-----------------------------------------------------------

I helgen så har vi varit på taxinge slott för lunch med tjejerna sen på middag hos M:s syster, middag hos mamma, Torekällberget med syskonbarnen och lunch på stan. Det var verkligen kort och gott, hehe! Nu ska jag ta ett bad, smörja in med b.u.s och måla naglarna sen blir det kolla film och äta godis :)


Vi har nog bestämt oss!!

Vi har pratat namn till våran son och det blir nog Noel, båda vi har fastnat för det namnet och det hade vi redan innan vi visste att vi skulle ha barn. Har kollat runt på andra namn men inget vi har fastnat för och Noel är ju så fint :) Så ser han inte ut som något annat när han fötts så är det en liten Noel som ligger i min mage :)

Noel betyder:
Namnet Noel kommer från latinet och betyder "födelse" och syftar på Kristi födelse.
Noel betyder Jul på franska.

fakta från: svenskanamn.alltforforaldrar.se



Lite roligt att det betyder jul för först var han beräknad den 20:e men han kan fortfarande komma på jul :)


Tråkigt väder !!

Idag är det sista måndagen på den här semestern, ångesten börjar komma nu :P Vill ha mera semester, men jag ska väl inte klaga jobbar kanske jobbar till oktober/november innan jag får vara ledig i över ett år bara vara hemma med våran älskade son, underbart!

Nu ska jag ner på stan för att ha en lunch dejt med mina bästa vänner :) Ha en bra dag!

Vecka 22


Bebis: 

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Mamman:

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

Fakta: blimamma.se